Katero airsoft repliko kupiti?

 

Nakup airsoft replike je predvsem stvar tega, kaj želimo od replike, ki jo bomo kupili. Ali jo bomo imeli za udeleževanje airsoft spopadov, za streljanje na tarčo ali pa za na steno, ker pač zbiramo vojaške stvari. Pri izbiri se najprej odločamo med tipom replike, bo to airsoft pištola ali airsoft puška, ali pa morda kaj bolj eksotičnega kot je airsoft bombomet ali airsoft šibrovka, pa še kaj je na izbiro. Odločiti se moramo tudi kakšno repliko bomo kupili glede na delovanje, bo to airsoft elektro replika, plinska replika ali pa morda vzmetna replika. In seveda če se odločimo za plinsko repliko bo trzajna ali netrzajna, itd... Izbira kar naenkrat ni več tako enostavna. Za nakup je tako dobro, če poznamo  poglavitne tipe replik, ter njihove bistvene lastnosti.

 

Airsoft elektro replike


Airsoft elektro replike so paradni konj airsoft sveta. Tukaj so predvsem replike klasičnih pušk, podporne replike ter nekaj ostrostrelnih replik in pištol. To so replike, ki delujejo na elektropnevmatski sistem. Delujejo pa tako, da baterija poganja elektro motor, ki s prenosom poganja zaprt sistem v repliki, ki ga imenujemo gearboks. V gearboksu so zobniki, ki napenjajo vzmet, ta pa ko se sprosti potisne bat v cilinder iz katerega spredaj potisne zrak, ki potem potisne kroglico iz cevi. Večinoma so elektro replike netrzajne, nekaj pa je tudi trzajnih. Pri trzajnih elektro replikah je pri gearboksu pridodan sistem za ustvarjanje trzaja, bistvene razlike v delovanju pa ni. Baterije so pri elektro replikah polnilne, z enim polnjenjem baterije pa lahko izstrelimo približno toliko kroglic kot je kapaciteta baterije (1500mAh = 1500 kroglic).

 

Plinske airsoft replike


Plinske airsoft replike so po delovanju najbolj podobne pravemu orožju, predvsem tukaj mislimo na trzajne plinske replike. Tukaj je zajetih večina realističnih replik pištol, nekaj klasičnih pušk, ostrostrelnih pušk ter drugih replik. Po delovanju je pri plinski replikah bistveno da ločimo med trzajnimi in netrzajnimi replikami. Plinske airsoft replike poganja airsoft plin, ki ga dobimo v pločevinki ali pa CO2 plin, ki je v CO2 bombicah. Plin se napolni v nabojnik ali pa se vanj vstavi CO2 bombica. V nekaterih netrzajnih replikah se CO2 bombica vstavi v ročaj replike. Pri strelu se plin iz nabojnika sprosti v repliki, kar požene kroglico iz cevi. Pri trzajnih replikah, se poleg izstrelitve kroglice plin sprosti v repliki tudi za potisk zaklepa nazaj, kar ustvari trzaj. Delovanje trzajnih plinskih replik je popolnoma enako delovanju pravega orožja, le da se namesto smodniškega plina za delovanje replike sprošča airsoft plin ali CO2 plin. Pri netrzajnih replikah tega trzaja ni, so manj realistične, hkrati pa je tudi manjša poraba plina.

 

Vzmetne airsoft replike


Med vzmetne airsoft replike uvrščamo večinoma ostrostrelne replike in pa cenejše replike pištol in pušk. Sistem delovanja je precej preprost, z potegom ročke zaklepa ali zaklepa pri replikah pištol napnemo vzmet v repliki. Ob strelu ta vzmet potisne bat v cilinder, spredaj iz cilindra potisne zrak v cev iz katere izstreli kroglico.

 

Torej katero airsoft repliko kupiti?


Kadar kupujemo repliko, ki jo bomo imeli za udeleževanje airsoft spopadov bo prva izbira airsoft elektro puška. Tukaj dobimo najbolj vsestransko repliko, ima dobro moč in domet, strelja avtomatsko (rafal), ter z uporabo nimamo posebnih stroškov, baterija je namreč polnilna. Kadar se udeležujemo veliko spopadov si bomo verjetno kupili še katero dodatno repliko. Ostrostrelno repliko je smiselno kupit, kadar imamo dovolj izkušeni in bomo z njo lahko delovali. Te replike imajo večjo moč in večji domet, ki ju z nadgradnjo lahko še povečamo, vendar pa streljajo samo posamično. Večinoma moramo med vsakim strelom  ročno napeti vzmet, v tem času pa smo lahko hitro tarča avtomatskega ognja nasprotnika.  Kot dodatno orožje (sidearm), v kolikor ga potrebujemo, lahko izbiramo med  plinskimi airsoft pištolami ali elektro airsoft pištolami. Najbolj realistične so plinske trzajne pištole, nudijo nam dobro moč in domet, tukaj je tudi največ izbire. Ugodnejša izbira so plinske netrzajne pištole, ki nudijo enako moč in domet, porabijo dosti manj plina vendar ne nudijo realističnosti trzajnih pištol. Tretja izbira so elektro pištole, ki imajo sicer dosti manjšo moč vendar pa za delovanje ne potrebujejo plina ter imajo opcijo avtomatskega delovanja (rafal).

 

Kaj vam priporočamo mi?


Če kupujemo repliko za streljat na tarčo ali za piknik za streljanje na pločevinke potem glede na proračun priporočamo nakup plinske ali vzmetne pištole. Airsoft replike niso tako natančne kot zračno orožje vendar pa je streljanje z njimi cenejše in ni nevarno. Tako lahko z njim brez težav streljajo tudi otroci, seveda je potrebna zaščita za oči. Za streljanje na tarčo ali pločevinke bo primerna vsaka airsoft pištola moči vsaj 0.5J. V primeru nakupa plinske pištole bo potrebno poleg kroglic kupovati še plin ali CO2 plin, ter olje za trzajne pištole. Pri vzmetnih pa ne bomo imeli dodatnih stroškov.


Za nakup orožja za na steno ali zbirateljstvo pa je seveda gleda na proračun dobro preveriti koliko je orožje realistično. Pri nakupu pištole ne moremo zgrešiti, če se odločimo za trzajno plinsko pištolo. Pri puškah pa imamo tukaj veliko izbire, od starinskih replik, WW2 replik do modernih elektro ali plinskih trzajnih replik.